HOME INLEIDING OPDRACHT VERWERKING BRONNEN AFSLUITING DOCENT
 

Boni/de Boni's


De beroemdste marrons zijn Boni, Baron en Joli Coeur. Zij waren de drie grote leiders van de groep die bekend staat onder de naam Boni's, omdat Boni de leider was op het gebied van de oorlog. Hij was bij de blanken het meest gevreesd, omdat er allemaal heldenverhalen over hem verschenen bij de slaven en hij was heel tactisch in de guerrillaoorlog. De Boni's vochten en vluchtten hun hele leven. De blanken probeerden met man en macht deze opstandelingen te pakken te krijgen. De drie marrons hadden zelfs met hun volgelingen een fort in het oerwoud gebouwd! Iedere keer wisten zij aan hun belagers te ontsnappen.

Uiteindelijk beloofden de Nederlanders 300 slaven de vrijheid als ze meevochten tegen de Boni's. Deze 300 slaven vormden het legercorps De Zwarte Jagers, ook wel Redi Moesoes genoemd, naar de rode mutsen die ze droegen als onderdeel van hun uniform. Na een belegering van zeven maanden werd in 1772 het geheime pad, dat net onder water lag en toegang gaf tot het fort, verraden. Terwijl de kapitein van de expeditie een schijnaanval deed, vielen de vrijgekochte vrijwilligers het fort aan over het geheime pad. Het fort werd vernietigd, maar Boni ontsnapte. Hij verdeelde zijn hoofdkwartier over verschillende andere forten.
Uiteindelijk werd hij door verraad op 19 februari 1793 gedood door een opperhoofd van een bosnegerstam, deze had de plicht marrons uit te leveren of te vermoorden omdat zijn stam vrede had met de blanken en marrons ook hun vijanden waren geworden.