HOME INLEIDING OPDRACHT VERWERKING BRONNEN AFSLUITING DOCENT
 

Afobakadam

Bron: samenvatting casus: Afobakadam en het Brokopondomeer, SW Visch, Vlissingen
De Afobakadam in Suriname is in 1960 gebouwd. De dam ligt in de Surinamerivier, welke in het oosten van Suriname ligt. De dam is gebouwd om een aantal bauxiet verwerkende bedrijven van energie te voorzien. Bauxiet is de grondstof voor aluminium en is in grote hoeveelheden te vinden in Suriname.
Om de dam te bouwen is een overeenkomst gesloten tussen de regering en een bouwbedrijf. Het bouwbedrijf mocht dan 75 jaar lang bauxiet delven in ruil voor de bouw van de dam.

Toen de dam gebouwd werd leefde er ongeveer 5000 bosnegers in het gebied wat nu het stuwmeer is. Dit stuwmeer is ongeveer 135.000 hectare groot (ongeveer zo groot als de provincie Utrecht.)
De oorspronkelijke bewoners werden slecht geïnformeerd en moesten hals over kop vluchten voor het stijgende water. Ze wonen nu in zeer kleine huisjes zonder vruchtbare grond. Ook voor de dieren was het een noodsituatie, de overheid had geen plan opgesteld om de dieren te evacueren. Deze konden dan ook nergens heen na dat het water begon te stijgen, door een hulp actie van een Amerikaan konden vele dieren nog gered worden.
Doordat er geen bomen gekapt zijn voor het stuwmeer staan deze nu onder 50 meter water. Dit zorgt ervoor dat het water erg zuur wordt. Dit zuur tast de rotorbladen, nodig voor de energie opwekking, van de stuwdam aan. Hierdoor ontstaan er zeer grote onderhoudskosten.
Ook is het zo dat de aluminiumsmelterij geen stroom meer gebruikt, deze ligt voor onbepaalde tijd stil. De dam wekt nu maar zeer gering stroom op en levert dus geen geld op.

Veel mensen zijn dus niet zo blij met deze dam. Veel anderen vonden het een goed initiatief en vinden het meer wat nu ontstaan is mooi.